
Το εκπαιδευτικό υλικό ΑλλάΖΩ Συνήθειες στο διαδίκτυο μπορεί να αξιοποιηθεί για την ανάπτυξη προγραμμάτων εκπαίδευσης για την ασφάλεια των παιδιών στο διαδίκτυο.
Οι εκπαιδευτικοί που θα το αξιοποιήσουν είναι απαραίτητο να εκπαιδευτούν στο πλαίσιο του βιωματικού σεμιναρίου που σχεδιάστηκε για αυτό το σκοπό. Επίσης, είναι σημαντικό να συμμετέχουν σε ομάδες εποπτείας καθ’όλη τη διάρκεια του προγράμματος.
Αρμόδιο για την εκπαίδευση των εκπαιδευτικών καθώς και για τη στήριξή τους κατά τη διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος είναι η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία ΑλλάΖΩ.
Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα «ΑλλάΖΩ συνήθειες στο διαδίκτυο» έχει σκοπό μέσα από τη δραματοποιημένη αφήγηση, τα θεατρικά δρώμενα και τα διαδραστικά παιχνίδια να εκπαιδεύσει τα παιδιά προκειμένου να υιοθετήσουν υγιείς και δημιουργικές διαδικτυακές συμπεριφορές με έμφαση στο μέτρο αλλά και να αναδείξει αξίες που θεμελιώνουν την κοινωνία μας.
Αναλυτικότερα, οι βασικότεροι στόχοι του Προγράμματος είναι:
- Να ενδυναμώσει τα παιδιά, ώστε να χρησιμοποιούν την κριτική τους σκέψη για να ενεργούν στο διαδίκτυο υπεύθυνα και ώριμα.
- Να τα διδάξει στο δημιουργικό διαδίκτυο, μένοντας μακριά από επιβλαβές περιεχόμενο και παιχνίδια που δεν αρμόζουν στην ηλικία τους.
- Να τα μάθει να αναγνωρίζουν τα συναισθήματα τα δικά τους αλλά και των άλλων, ενισχύοντας παράλληλα την ικανότητα να δημιουργούν ουσιαστικές σχέσεις στον πραγματικό κόσμο.
- Να τα μάθει να σέβονται τα προσωπικά δεδομένα στο διαδίκτυο.
- Να τα διδάξει να αποφεύγουν επικίνδυνες συμπεριφορές (π.χ. συνομιλία με αγνώστους, πολύωρη χρήση του διαδικτύου και των παιχνιδιών, εκφοβισμός).
Δεδομένου ακόμη ότι οι γονείς αποτελούν την πιο σημαντική επίδραση στην ανάπτυξη των συμπεριφορών και της προσωπικότητάς του παιδιού, η συμβολή τους στη διαμόρφωση μιας ασφαλούς συμπεριφοράς στο διαδίκτυο είναι πολύτιμη. Είναι απαραίτητο λοιπόν να υποστηριχθούν στο ρόλο τους ώστε να νιώθουν ότι μπορούν να προστατεύσουν τα παιδιά τους και να τα καθοδηγούν να λειτουργούν υπέυθυνα στο διαδικτυακό κόσμο.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές των τελευταίων τάξεων του δημοτικού και υλοποιείται σε 20 διδακτικές ώρες.