
Καταρχήν χρειάζεται διευκρίνιση των όρων της κυκλοφορίας και της κυκλοφοριακής αγωγής. Κυκλοφορία είναι η μετακίνηση ανθρώπων, ζώων και υλικών δια μέσου ενός οργανωμένου οδικού δικτύου. Η κυκλοφορία γίνεται με τη χρήση μέσων κυκλοφορίας αλλά συμπεριλαμβάνει βεβαίως και την πεζή κυκλοφορία. Η Κυκλοφοριακή Αγωγή λοιπόν αναφέρεται στην αναγκαία εκπαίδευση και διαπαιδαγώγηση του κοινωνικού συνόλου ώστε η χρήση του κυκλοφοριακού συστήματος να είναι εύρυθμη και προπάντων ασφαλής.
Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στην ανάπτυξη σεβασμού και σωστής συμπεριφοράς μεταξύ των χρηστών του κυκλοφοριακού συστήματος και στο γεγονός ότι η κυκλοφοριακή αγωγή θα πρέπει να ξεκινά από τα πρώτα ακόμα χρόνια της ζωής του σύγχρονου ανθρώπου καθώς η δύναμη της αποτύπωσης παραστάσεων και εικόνων σε αυτή την ηλικία είναι ιδιαίτερα σημαντική.
Προτρέπουμε τους γονείς να επισημαίνουν στα παιδιά τους κινδύνους από την υπερβολική ταχύτητα, την παραβίαση του «κόκκινου» ή της προτεραιότητας, τη μη χρήση ζώνης ασφαλείας και κράνους, την κατανάλωση αλκοόλ και τη χρήση κινητού τηλεφώνου. Προσπαθούμε να εξηγήσουμε βασικές έννοιες όπως των διαβάσεων, των τροχονόμων και των φωτεινών σηματοδοτών, το ρόλο τους και την αναγκαιότητα της ύπαρξής τους.
Σημαντικό είναι να τονιστεί το γεγονός ότι οι γονείς και γενικότερα το οικογενειακό περιβάλλον αποτελούν πρότυπα συμπεριφοράς για τα παιδιά. Οι γονείς πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους ότι τα παιδιά υποεκτιμούν τον κίνδυνο, συμπεριφέρονται παρορμητικά, έχουν διαφορετική αντίληψη της κίνησης των οχημάτων και πολλές φορές αγνοούν αυτονόητα πράγματα όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι ο ποδηλάτης υπόκειται στους ίδιους κανόνες οδικής συμπεριφοράς με τον οδηγό του αυτοκινήτου.
Αναδεικνύουμε τις διαφορετικές σκοπιές της συμπεριφοράς του παιδιού στο σύστημα κυκλοφορίας ανάλογα με το ρόλο που καλείται κάθε φορά να παίξει ως πεζός, ως οδηγός αυτοκινήτου ή μοτοσυκλέτας, ως ποδηλάτης, ως συνεπιβάτης ή ως επιβάτης λεωφορείου είτε ακόμα και ως ένα παιδί που παίζει δίπλα σε δρόμο.
Βασικό συστατικό της ενότητας αυτής αποτελεί η πειθώ του γονιού απέναντι στο παιδί με στόχο όλες οι γνώσεις που του μεταδίδονται να γίνουν συνήθειες και δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να αποφεύγουμε να απαντάμε στις ερωτήσεις των παιδιών, όσο και αν κάποιες στιγμές μας κουράζουν. Όταν βγαίνετε στο δρόμο για «εκπαίδευση» με τα παιδιά σας, δείξτε κατανόηση, υπομονή και προσπαθήστε να διασκεδάστε μαζί τους κάνοντας πιο βιωματικό και ταυτόχρονα πιο αποτελεσματικό τον τρόπο που προσπαθείτε να τους περάσετε τις σωστές αρχές της κυκλοφοριακής αγωγής.
ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ:
[…] με το άρθρο μας “Κυκλοφοριακή αγωγή” Πατήστε στο http://allazo.org.gr/?p=2034για να το […]
[…] με το άρθρο μας “Κυκλοφοριακή αγωγή” Πατήστε στο http://allazo.org.gr/?p=2034 για να το […]