ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΚΥΡΙΑΚH 28 IOYNIOY 2009
ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΣ ΚΑΡΛΑΤΗΡΑ
Ο ΝΕΟΣ μολυσματικός παράγοντας βρίσκει πρόσφορο έδαφος να αναπτυχθεί δεδομένου ότι περίπου 4 εκατομμύρια Ελληνες έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο: “ΕΝΑΣ ΝΕΟΣ ΙΟΣ απειλεί την υγεία των παιδιών και των νέων στη χώρα μας. Μεταδίδεται με ταχείς ρυθμούς και προσβάλλει κυρίως αγόρια ηλικίας 14-16 χρόνων.”
Ως ενδεδειγμένη λύση προβάλλεται από τους ειδικούς η επιστροφή γονιών και εκπαιδευτικών στα θρανία της τεχνολογίας
80 ΕΦΗΒΟΙ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ KΥΡΙΩΣ ΑΓΟΡΙΑ, ηλικίας 14 έως 16 ετών, προσβάλλει ο ιός του εθισμού στο Διαδίκτυο
Βαρύ το τίμημα
Σοβαρές είναι οι επιπτώσεις που έχει η εξάρτηση από το Ιντερνετ στη ζωή των μικρών χρηστών, καθώς πλήττονται
πολλοί τομείς της καθημερινότητάς τους. Οι ειδικοί έχουν καταγράψει, μεταξύ άλλων, ότι μειώνεται ο χρόνος που περνούν οι έφηβοι με την οικογένειά τους, περιορίζονται τα χόμπι και οι κοινωνικές συναναστροφές τους, αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης παχυσαρκίας, μυοσκελετικών προβλημάτων και οφθαλμικών παθήσεων λόγω των πολλών ωρών μπροστά στην οθόνη.
Eνα στα 10 Eλληνόπουλα εθισμένο στο Internet
Παράλληλα, οι εθισμένοι στο Διαδίκτυο νεαροί παραμελούν τη σωματική τους υγιεινή, ενώ κάνουν πολλές απουσίες στο σχολείο, με αποτέλεσμα ακόμη και να χάνουν τάξεις. Ανήλικοι χρήστες ζουν προσκολλημένοι στην οθόνη του υπολογιστή και παραμελούν μαθήματα, φίλους και κυρίως την υγεία τους. Οι ενδείξεις που πρέπει να ανησυχήσουν τους γονείς:
Σημείο αναφοράς το οικογενειακό περιβάλλον
Σε πρόγραμμα απεξάρτησης από το Διαδίκτυο βρίσκονται περίπου 80 έφηβοι σε όλη τη χώρα, με την πλειονότητα αυτών να
παρακολουθούνται από τους ειδικούς της Μονάδας Εφηβικής Υγείας του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία». Στις περισσότερες περιπτώσεις των εθισμένων στο Διαδίκτυο παιδιών οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι αυτά μεγάλωναν σε οικογενειακό περιβάλλον με σοβαρές δυσλειτουργίες. Ενδοοικογενειακή βία, ένταση, υπερπροστατευτικοί γονείς ή,
το άλλο άκρο, υπεραπασχολούμενοι γονείς, έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ γονιών και παιδιών, έλλειψη ορίων αποτελούσαν το πρόσφορο για την ανάπτυξη του εθισμού έδαφος. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, το 34% των εθισμένων εφήβων προέρχεται από μονογονεϊκές οικογένειες και το 66% από οικογένειες με δύο γονείς. Σε όλες τις οικογένειες ο συναγερμός για τον κίνδυνο που διέτρεχαν τα παιδιά σήμανε από το σχολείο – ως δείκτης λειτουργούσαν οι σχολικές επιδόσεις τους.
ΟΡΙΑ ΚΑΙ ΣΥΖΗΤΗΣΗ
Τι συμβουλεύουν οι ειδικοί τους γονείς
2107467000).
ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ: Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το 1% των εφήβων ήδη νοσεί, έχοντας προσβληθεί από τον ιό του… εθισμού στο Διαδίκτυο, ενώ πολλά είναι τα Ελληνόπουλα που βρίσκονται ενώπιον του επικίνδυνου ιού και, αργά ή γρήγορα, θα αναμετρηθούν μαζί του.
Ο νέος μολυσματικός παράγοντας βρίσκει πρόσφορο έδαφος να αναπτυχθεί δεδομένου ότι περίπου 4 εκατομμύρια Ελληνες
έχουν πρόσβαση στο Ιντερνετ, με το 70% αυτών μάλιστα να ανήκουν στην πλέον «ανοχύρωτη» ηλικιακή ομάδα των 12-18 χρόνων.
Ερευνα που εκπόνησε η Μονάδα Εφηβικής Υγείας του Πανεπιστημίου Αθηνών και η οποία παρουσιάστηκε σε πρόσφατη εκδήλωση της Ελληνογερμανικής Αγωγής με θέμα το ασφαλές Διαδίκτυο δείχνει ότι περισσότερα από ένα στα δέκα παιδιά εμφανίζονται σχεδόν εξαρτημένα από το Διαδίκτυο. Οι ειδικοί του πανεπιστημίου με επικεφαλής τον καθηγητή κ. Δημήτριο Καφετζή διαπιστώνουν συμπεριφορά προβληματική ως προς τη χρήση του Διαδικτύου -συμπεριφορές άκρως επικίνδυνες που απέχουν μια … ανάσα από τον εθισμό- της τάξεως του 14% στον εφηβικό πληθυσμό, με τη συντριπτική πλειονότητα των εθισμένων να είναι γένους αρσενικού.
Αποκομμένοι
Τα συμπτώματά τους βαριά: προσκόλληση στην οθόνη του ηλεκτρονικού υπολογιστή περισσότερες από 20 ώρες την εβδομάδα, αποκοπή από τον πραγματικό κόσμο (σχολείο, οικογένεια, φίλους, κοινωνικές συναναστροφές), προβλήματα
υγείας, σωματικά και ψυχικά, από μυοσκελετικές και οφθαλμολογικές παθήσεις μέχρι συναισθηματικές διαταραχές.
Η σκοτεινή πλευρά
Ως γνωστόν, όλα τα νομίσματα έχουν δύο όψεις. Ετσι και στην περίπτωση του Διαδικτύου και των εφαρμογών του, η γνώση, η πληροφόρηση και η ψυχαγωγία που δίνει το ηλεκτρονικό σύμπαν στους χρήστες του έχουν και τη σκοτεινή πλευρά τους: τον εθισμό σε αυτή τη χρήση εις βάρος της πραγματικής ζωής.
Μάλιστα, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ο επικίνδυνος εναγκαλισμός των νέων παιδιών με την τεχνολογία σε συνδυασμό με τον ψηφιακό αναλφαβητισμό των γονέων τους δημιουργούν ένα άκρως εκρηκτικό κοκτέιλ. «Ο εθισμός στο Διαδίκτυο είναι μια διαταραχή που, αν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στη ζωή ενός παιδιού», παρατηρεί ο κ. Γιώργος Κορμάς, γιατρός, επιστημονικός συνεργάτης της Μονάδας Εφηβικής Υγείας της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής του Παίδων «Αγία Σοφία» και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Πρόληψης και Αγωγής Υγείας.
Σύμφωνα με τον ειδικό, ο εθισμός είναι πολυπαραγοντικό φαινόμενο και τα εξαρτημένα παιδιά εμφανίζουν υψηλή (συν)νοσηρότητα με άλλα προβλήματα, όπως το σύνδρομο υπερκινητικότητας και ελλειμματικής προσοχής, η κατάχρηση καπνού, αλκοόλ και άλλων ουσιών. Η επιστημονική κοινότητα ωστόσο δεν έχει κατασταλάξει περί τίνος πρόκειται – ο εθισμός στο Διαδίκτυο
δεν έχει οριστεί επισήμως ως ψυχική διαταραχή, όμως τα παιδιά με τέτοια συμπτώματα παραπέμπουν σε άλλες σοβαρές εξαρτήσεις.
Αναμενόμενη αύξηση
Πάντως, το διαδικτυακό μέλλον δεν διαγράφεται ρόδινο στην Ελλάδα αν δεν υπάρξει άμεση αντίδραση της Πολιτείας. «Αν αναλογιστεί κανείς ότι στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά χαμηλό το ποσοστό χρήσης του Διαδικτύου σε σχέση με άλλες χώρες όπως στη Νορβηγία, όπου η χρήση υπολογιστή φτάνει στο 99%, και ότι τα επόμενα χρόνια αναμένεται τάση εξίσωσης της χρήσης με τις προηγμένες χώρες, αντιλαμβάνεστε ότι θα αυξηθούν σημαντικά και οι κίνδυνοι στο Διαδίκτυο. Είναι σημαντικό να υπάρξει ευαισθητοποίηση του κοινού και της
Πολιτείας για μην έχουμε απρόβλεπτα αποτελέσματα», παρατηρεί ο κ. Κορμάς. Ως ενδεδειγμένη λύση προβάλλεται από τους ειδικούς η επιστροφή των γονιών και των εκπαιδευτικών στα … θρανία της τεχνολογίας. «Η πρόληψη προϋποθέτει σωστή παιδεία. Οι έφηβοι που χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο ωφέλιμα δεν εθίζονται εύκολα. Αν η ενασχόληση ξεκινήσει σωστά από το δημοτικό μειώνονται σημαντικά οι κίνδυνοι του Διαδικτύου», καταλήγει.