Αποστολή-Όραμα-Σκοπός Σκοπός της Μ.Κ.Ο “αλλάΖΩ” είναι η διευρυμένη δράση σε τομείς ψυχικής υγείας και κοινωνικών υπηρεσιών. Αναλυτικότερα επιδιώκουμε:
  • την πολύπλευρη υποστήριξη της οικογένειας, του παιδιού, του εφήβου, των επαγγελματιών και των κοινωνικών δομών/θεσμών μέσω προγραμμάτων πρόληψης ψυχοκοινωνικών κινδύνων, παρέμβασης,  θεραπείας και αγωγής υγείας.
  • την αφύπνιση , ενθάρρυνση, κινητοποίηση, οργάνωση, συντονισμό, και υποστήριξη δράσεων, φορέων και κοινωνικών δυνάμεων μέσα από ενημέρωση, προβολή, προώθηση, και εφαρμογή προγραμμάτων , ανθρωπιστικών ιδεών, επιστημονικών ενεργειών
  • την επικοινωνία και τη συνεργασία με επιστήμονες και άλλους ανθρωπιστικούς οργανισμούς
  • την υποστήριξη κάθε προσπάθειας και κάθε ανθρώπου σε ατομικό, ομαδικό ή κοινωνικό επίπεδο προκειμένου αυτός να αποκαταστήσει την ελπίδα, την πίστη του στη ζωή, να αποκτήσει την αυτοδυναμία του, την αξιοπρέπεια του, την ψυχική του υγεία αλλά και να διεκδικήσει την ισότιμη και αξιοπρεπή ένταξή του στην κοινωνία.
Happy Jumping Child by chrisrol

Happy Jumping Child by chrisrol

Η φιλοσοφία μας είναι ότι μπορούμε να αλλάΖΟΥΜΕ και επιδιώκουμε να προστατεύουμε. Βοηθάμε τα παιδιά να ζήσουν μια ζωή με ασφάλεια και αξιοπρέπεια, τιμώντας το αναφαίρετο δικαίωμά τους για τη διατήρηση της παιδικότητας και της αθωότητας.

Βασική προτεραιότητά μας είναι η πρωτογενής πρόληψη.

Οι σκοποί της Πρωτογενούς Πρόληψης. Πως ιεραρχούνται οι ανάγκες της κοινότητας σε θέματα πρόληψης.

Ο Μπιλ Γκέιτς (ο ιδρυτής της Microsoft) χαρακτήρισε τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ (ιδρυτή του Facebook) αστείο εξαιτίας την δήλωσης που έκανε ο δεύτερος ότι το διαδίκτυο είναι η κύρια βάση για να βελτιώσουμε τον κόσμο. Ο Μπιλ Γκέιτς θεωρεί ότι αν θέλουμε να βελτιώσουμε τον κόσμο έχουμε πιο κρίσιμα προβλήματα να αντιμετωπίσουμε όπως τα ποσοστά παιδικής θνησιμότητας ή ακόμα την παροχή τροφής σε παιδιά που πεινάνε.

Περνώντας λοιπόν στα ελληνικά δεδομένα είναι τρομερά δύσκολο να γίνονται προγράμματα πρόληψης για τη διατροφική πυραμίδα και την ίδια ώρα μαθητές να ζαλίζονται από την πείνα, όπως επίσης να μιλάς για τα ψεύτικα προφίλ και την ίδια ώρα παιδιά να σκοτώνονται στους δρόμους γιατί δεν φορούν κράνος.

Είναι αλήθεια ότι το διαδίκτυο είναι η προέκταση του πραγματικού κόσμου. Επίσης είναι ο τόπος που παθογένειες του πραγματικού κόσμου μεγεθύνονται σε μεγάλο βαθμό στο μέσο.

Η οποιαδήποτε αντιπαράθεση στη βάση που βάζουν οι μεγιστάνες του διαδικτύου είναι και ατυχής αλλά και δημιουργεί λανθασμένες εντυπώσεις.  Άλλωστε οι φιλανθρωπίες ανακουφίζουν τους ανθρώπους, δεν λύνουν όμως το πρόβλημα. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι τα αποθεματικά των εταιρειών αυτών είναι πολύ περισσότερα από το συνολικό χρέος αρκετών κρατών.

Η πρωτογενής πρόληψη στην υγεία των παιδιών και των εφήβων είναι η μόνη δράση που θα μπορούσαμε να αναπτύξουμε και θα είχε ουσιαστικά αποτελέσματα.

Τα προγράμματα πρόληψης θα πρέπει να έχουν ολιστική σκοπιά και να επιδιώκουν τη σωματική και πνευματική ευημερία των πολιτών. Η ανάδειξη της σπουδαιότητας του υγιεινού τρόπου ζωής οι τρόποι που μπορούν να οδηγήσουν τις οικογένειες να ζουν ισορροπημένα και τα μέτρα που θα πρέπει να παρθούν για την επίτευξη των σκοπών αυτών θα πρέπει να είναι βασικοί άξονες όλων των προγραμμάτων.

Προγράμματα πρόληψης οφείλουν να έχουν σκοπό να ενημερώσουν για τους ασφαλείς κανόνες διαβίωσης των πολιτών στο πραγματικό και διαδικτυακό περιβάλλον καθώς και για τις ανθρώπινες άξιες και τα δικαιώματα.

Η ενδυνάμωση των πολιτών σε οποιοδήποτε ρόλο καλούνται να παίξουν στην κοινωνία πρέπει να είναι το κύριο μέλημα όλων των προγραμμάτων μας.

Χρειάζεται κεντρικός σχεδιασμός των προγραμμάτων πρόληψης έχοντας τις παραπάνω σταθερές έτσι ώστε το ένα να συμπληρώνει το άλλο και όχι να το ακυρώνει.

Δυστυχώς πολλές φορές στη χώρα μας ένα τυχαίο γεγονός ή μια εμμονή ενός πολιτικού μπορεί να οδηγήσει όλο το χώρο της παιδείας να ασχολείται με ένα θέμα χωρίς σχεδιασμό και ολοκληρωμένο τρόπο παρέμβασης

Η παρούσα κατάσταση στη χώρα μας μπορεί να δώσει μια ευκαιρία να ξανασχεδιαστούν τα προγράμματα πρόληψης στα νέα δεδομένα που προκύπτουν με περισσότερο έμφαση στην ολιστική αντιμετώπιση των πραγμάτων.